Стипендисти учествовали у манифестацији „Ноћ истраживача“

„У науку се никада не улаже довољно, али важно је да, промовишући науку, промовишемо нешто чиме би требало да се баве многи“, рекао је министар науке и технологије Републике Српске, проф. др Јасмин Комић, отварајући манифестацију „Ноћ истраживача“ у Требињу, у организацији Министарства науке и технологије Републике Српске.

Министар Комић је додао да је Влада Републике Српске опредијељена за научно-технолошки развој и за покретање новог инвестиционог циклуса у инфраструктури и енергетици како би се створили додатни услови за истраживачко-развојне и научне активности.

„Ноћ истраживача“ окупила је преко 120 студената са универзитета из Бање Луке и Источног Сарајева, а поред стипендиста Фонда др Милан Јелић, манифестацији су присуствовали и представници институција, академске и научне заједнице Републике Српске. Многобројним студентима обратио се и предсједник Републике Српске Милорад Додик.

Вршилац дужности градоначелника Требиња Доброслав Ћук рекао је да је ова, као и сличне манифестације које се одржавају у Требињу, потврда да је ово град културе, науке и спорта.
„Требиње ће и убудуће бити магнет за нове инвеститоре и за научне раднике“, рекао је Ћук и додао да је договорено да се манифестација „Ноћ истраживача“ буде традиционална у Требињу.

Студенти су имали прилику да присуствују и предавањима, проф. астрономије Ивана Милића из Астрономског оперваторија Београд, који је говорио о Великом праску и CERN-у, а проф. Душан Јокановић је представио значај научноистраживачког рада.

Млади истраживачи посјетили су и Хидроелектрану Требиње, обишли манастир Тврдош, те Винарију „Тврдош“, гдје су се упознали са најновијим технологијама у производњи вина.

Посјетиоци „Ноћи истраживача“ имали су прилику и да погледају видео запис са манифестације „Дани будућности – Београд“ у коме је приказан наступ ASIMO робота. Мада је то био само дио програма требињске „Ноћи истраживача“, он представља први резултат новоуспостављене сарадње Центра за промоцију науке Београд и Министарства науке и технологије Републике Српске.
Приређена је и изложба иновација Удружење иноватора Источне Херцеговине, а велику пажњу привукли су и телескопи Требињског атрономског удружења „ТАУ“. У „Ноћ истраживача“ многобројни млади истраживачи су ушли са концертом Алектик студио бенда из Београда.

Циљ „Ноћи истраживача“ била је промоција науке и научноистраживачке дјелатности у Републици Српској.