Објављен мајски конкурс за стипендије – II и III циклус студија

???????? - ?????? ????? ? ????? ????????Министарство науке и технологије Републике Српске, Фонд др Милан Јелић расписало је данас конкурс за додјелу стипендија Фонда „Др Милан Јелић“ за студенте универзитета у Српској и БиХ, те универзитета у иностранству у академској 2012/2013. години. Министар науке и технологије Српске Јасмин Комић изјавио је да ће конкурс, по којем ће бити додијељено 85.000 КМ, бити отворен у наредних мјесец дана, односно до 17. јуна 2013. године.

Он је рекао новинарима да ће по овом конкурсу бити додијељено седам стипендија студентима другог циклуса студија и пет стипендија студентима трећег циклуса студија који студирају на домаћим и страним универзитетима.

Комић је навео да годишњи износ једне стипендије студентима другог циклуса износи 5.000 КМ, а годишњи износ стипендије студентима трећег циклуса 10.000 КМ.

Укупан годишњи фонд за стипендирање студената другог и трећег циклуса износи 175.000 КМ.

„Ово је други конкурс за додијелу стипендија студентима другог и трећег циклуса студија за академску 2012/2013. годину. Први је био објављен у октобру прошле године када смо додијелили осам престижних стипендија студентима другог циклуса и пет стипендија студентима трећег циклуса студија“, подсјетио је Комић, нагласивши да ово представља „инвестицију за будућност“.

Осим општих услова за добијање стипендија у којима се, између осталог тражи да је кандидат држављанин БиХ/Републике Српске и да је у претходном циклусу имао просјечну оцјену најмање 9,5, те да није обновио ниједну годину, дата је могућност и за додатне бодове.

Они се могу остварити на основу научног и иноваторског ангажмана у виду објављених научних радова на домаћим и међународним скуповима, часописима, освојеним наградама, прихваћеним патентима и слично.

До сада, кроз идеју о додјељивању престижних стипендија „Др Милан Јелић“ додијељено је укупно 107 стипендија студентима другог и трећег циклуса студија (65 стипендија студентима другог циклуса студија и 42 стипендије студентима трећег циклуса студија). Од укупног броја до сада додијељених стипендија, 59 стипендије су додијељене студентима другог и трећег циклуса студија који студирају/или су студирали на иностраним универзитетима.

17/05/2013

Текст Конкурса

Образац за пријаву на Конкурс

Правилник о додјели стипендија студентима  другог  и трећег  циклуса студија на  универзитетима у Републици Српској,  Босни и Херцеговини и универзитетима у иностранству