Отворен III Форум стипендиста Фонда „Др Милан Јелић“

III Forum stipendista 2013. (5)Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да су се већ исплатила средства издвојена за стипендирање најбољих студената кроз Фонд „Др Милан Јелић“, јер су ти млади људи само у овој години објавили више од 150 научних радова широм свијета.

Након отварања Форума стипендиста за 2013. годину, Цвијановићева је рекла да је Влада Српске преко једног изузетног пројекта успјела да допринесе успјесима најбољих међу најбољим студентима, који знају шта су њихови циљеви, како се до њих долази и како треба да трају након свега онога што ће постићи у животу.

„Задовољство је што ми као институција можемо бити њима на услузи. Вољела бих да је подршка образовању много већа, јер њихова ђела већ сада говоре да они заиста заслужују ту подршку“, рекла је Цвијановићева новинарима у Бањалуци.

Министар науке и технологије Српске Јасмин Комић подсјетио је да је у претходних шест година стипендирано 1.300 студената, за што је издвојено око 6,5 милиона КМ.

„Улагање у знање је улагање у будућност. Ови наши посебно надарени студенти које стипендирамо знају шта од њих очекујемо, јер су они наша будућност“, нагласио је Комић.

Он је додао да студенти који студирају у иностранству добијају 800 КМ мјесечно током девет мјесеци и они имају обавезу да се врате у Српску уколико им се овђе обезбиједи посао.

„Највише наших стипендиста се враћа у Републику Српску. Они који остану на престижним универзитетима и институтима широм свијета постају наши амбасадори знања, јер промовишу своју земљу на најбољи могући начин“, нагласио је Комић.

Међу стипендистима Фонда „Др Милан Јелић“ је Драгана Николић из Бијељине, која је завршила основне стдије на Правном факултету Универзитета у Београду и студирање наставља на престижном универзитету у Кембриџу, усавршавајући међународно јавно право.

Недавно је учествовала у међународном такмичењу у арбитражи и међународној продаји робе, гђе је у конкуренцији од преко 190 факултета из цијелог свијета, укључујући Харвард, Оксфорд, Беркли и друге, Правни факултет у Беогаду освојио прву награду за најбољу тужбу.

„Студирала сам у иностранству, па је ова стипендија за мене од непроћењивог значаја. Захваљујући њој могла сам да се фокусирам на студије. Ово је једна од најбољих стипендија у региону“, нагласила је Николићева.

Жеља јој је да се након усавршавања врати у Републику Српску, гђе би се бавила научно-истраживачким радом.

„Могућност студирања на универзитету у Кембриџу је за мене и велика награда и велика одговорност, јер ћу бити један од ријетких студената са ових простора и имаћу част и обавезу да наш народ и нашу зељу предствим у најбољем могућем свјетлу“, додала је Николићева.

На стипендију Фонда је током четири године могао да рачуна и Дејан Јанковић, мастер музички умјетник пијаниста, који је завршио Факултет музичке умјетности у Београду, а основне студије на Академији умјетности у Бањалуци, са просјеком оцјена 10.

Овогодишњи је добитник награде Града Бањалука за изузетна остварења у области културе и умјетности.

„Сада сам запослен као професор клавира у Музичкој школи ‘Владо Милошевић’ у Бањалуци. Подршка Фонда свим студентима значи много, не само кроз стипендије, него и кроз једнократне финансијске помоћи екстремно талентованим особама“, поручио је Јанковић.

Прије почетка Форума стипендиста, најбоље студенте примила је премијер Српске Жељка Цвијановић.

02/09/2013