II Сајам волонтирања – Међународни дан волонтеризма

Поводом Међународног дана волонтера, организован је Други сајам волонтирања, 5.12.2013. године у Бањој Луци.

Организатор обиљежавања Међународног дана волонтера је Министарство породице, омладине и спорта у сарадњи са Фондом „др Милан Јелић“, Програмом „Волонтери УН“, градом Бањалука и Омладинским савјетом Републике Српске.

На сајму је учестововало 20 организација из цијеле Републике Српске гдје су представиле своје активности у овој области.

Свечаној церемонији отварања Сајма присуствовала је министарка породице, омладине и спорта Републике Српске Нада Тешановић која је уручила награде за најбољег волонтера и организатора волонтирања Републике Српске.

Циљ Сајма волонтирања јесте упознавање заинтересованих са волонтерским могућностима које постоје, како на територији града Бање Луке, тако и на територији других градова и општина Републике Српске.

Волонтирање је Законом о волонтирању дефинисано као активност од интереса за Републику Српску којом се доприноси побољшању квалитета живота, активном укључивању грађана у друштвене процесе и развоју хуманијег и равноправнијег демократског друштва. Волонтирање је добровољно улагање личног времена, труда, знања и вјештина којима се обављају услуге за добробит другог лица или за општу добробит.