Стипендиста Фонда добитник Пупинове награде

Stipendista Fonda - dobitnik Pupinove nagradeМинистар науке и технологије проф. др Јасмин Комић примио је у сриједу, 16. априла, Александра Пајкановића, добитника Пупинове награде Матице српске за мастер рад „Контрола инвалидских колица покретима главе“.

Награђени мастер рад бившег студента Електротехничког факултета у Бањалуци дио је пројекта који је у потпуности финансирало Министарство науке и технологије. Aлександар је уједно и добитник једне од најпрестижнијих стипендија у региону, Фонда др Милан Јелић, за академску 2012/2013. годину.

– Млади, амбициозни људи као што је Александар и успјеси који они постижу најбољи су начин промоције науке, научноистраживачког рада и иноваторства, али и цијеле Републике Српске То је уједно и најјаснија порука свим младим људима са идејама и новим пројектима да су им врата Министарства науке и технологије отворена – рекао је Комић.

Пајкановић је нагласио да за добијање угледне награде, осим Министарству науке и технологије, дугује захвалност и декану Електротехничког факултета у Бањалуци Бранку Докићу, али и овој високошколској установи на којој је стекао основе из струке.

– Ова иновација је настала као покушај да се познавање електротехнике искористи за рјешавање неких од проблема у области медицинских помагала. Срећан сам због награде која ми је припала јер је то најбољи начин да се одужим свима који су ми помогли у мом раду – рекао је Пајкановић.

Александар Пајкановић тренутно ради као истраживач у оквиру пројекта „Senseiver“, који финансира Европска комисија.

– Мој дио посла на Факултету техничких наука у Новом Саду је пројектовање интегрисаних кола за потребе широкопојасних примопредајника. Планирам да испуним задатке у оквиру свог посла те да паралелно исполажем испите на докторским студијама какао бих стекао услове за пријаву докторске тезе – рекао је Пајкановић.