Стипендисти одржали концерт у подне

Стипендисти Фонда „Др Милан Јелић“ одржали су 11. маја у Музичком павиљону бањалучког парка „Петар Кочић“ концерт у подне, на којем су извели мелодије класика, соло изведбе и ауторске прекомпозиције.

Композиције Сергеја Рахмањинова, Клода Дебисија и Франка Ангелиса, као и мелодије из филмских остварења извело је 11 студената који су током академског усавршавања имали подршку Фонда, а приредбу су сценски употпунили плесни састави.

Министар науке и технологије Републике Српске Јасмин Комић рекао је да ће данашњи концерт помоћи да здравији и љепши дух провеје Бањалуком.

„Стипендисти Фонда `Др Милан Јелић` су за то заслужни и то они који су током свог студирања имали најбоље просјеке оцјена и тако заслужили нашу подршку. Иако културно уздизање није примаран циљ Министарства, данас смо показали да имамо и ону другу, духовну и музичку страну и то је оно што нас чини срећним“, рекао је Комић, који је и предсједник Фонда.

Студент Академије умјетности у Бањалуци, композитор и стипендиста Фонда Давид Мастикоса рекао је да је за њега и његове колеге ово прилика да покажу своје музичко умијеће, али и да обогате културну сцену Бањалуке.

„Надам се да ћу по завршетку свог образовања и усавршавања остати у родном граду и дати допринос његовом умјетничком уздизању“, истакао је Мастикоса.

Магистар соло пјевања из Источног Сарајева Јелена Чамур рекла је да је организовање овог концерта доказ да Фонд „Др Милан Јелић“ улаже у културу.

„Одушевљена сам што сам наступила пред бањалучком публиком. Својим наступима, моје колеге и ја смо показали да је класична музика угодна за слушање и да оплемењује душу иако, нажалост, много људи не мисли тако“, рекла је Чамурева.