Потписани уговори са најуспјешнијим стипендистима првог циклуса студија – 2015/2016

Министар науке и технологије Републике Српске Јасмин Комић, предсједник Фонда „Др Милан Јелић“ потписао је данас уговоре о стипендирању 129 студената првог циклуса студија на домаћим и иностраним универзитетима из Фонда „Др Милан Јелић“ у академској 2015/2016. години, за шта је ресорно министарство издвојило 525.600 КМ.

Студентима првог циклуса студија на домаћим универзитетима додијељено је 76 стипендија од по 400 КМ мјесечно, за девет мјесеци студија, док су студентима на иностраним универзитетима додијељене 53 стипендије, од којих пет студентима престижних иностраних универзитета у мјесечном износу од по 800 КМ, а 48 студентима у Србији и Словенији у мјесечном износу од по 500 КМ.

Добитници стипендија аутори су и 57 објављених радова у научним часописима, научним и студентским научним конференцијама, као и освајачи награда на домаћим и међународним умјетничким такмичењима, а од укупног стипендијског фонда, на студенте домаћих универзитета односи се 273.600 КМ, а на иностране 252.000 КМ.

Комић је рекао да стипендисти имају обавезу да свој радни ангажман ставе на располагање ономе од кога су добили стипендију, у трајању од двије године, те је изразио наду да ће привреда, а посебно научни сектор, препознати потенцијал ових студената.

„Прошле године промијенили смо одређене елементе финансирања, тако да смо смањили износ стипендија за иностране универзитете у земљама бивше Југославије на 500 КМ, због чега ове године имамо значајно већи број стипендија. Уз то смо и више стимулисали наше студенте на престижним иностраним универзитетима“, навео је Комић.

Он је додао да се, узимајући у обзир потребу Српске да има партнерске односе са престижним универзитетима и научним институцијама у иностранству, сваки случај останка стипендиста у иностранству након завршетка школовања посебно разматра.

„Знање је наш стратешки ресурс, а ови млади људи су управо промотори тог знања и својеврсни амбасадори Републике Српске на свим меридијанима, али с обзиром на апсорпциону моћ наше привреде и карактер наших институција, ту морамо бити максимално толерантни“, рекао је он.

Према његовим ријечима, од 2007. године из Фонда „Др Милан Јелић“ стипендирана су 1.532 студента, за шта је издвојено 7.146.000 КМ, а већина њих су запослени.

Студенткиња Универзитета Харвард Сара Стајчић каже да ће јој стипендија Фонда „Др Милан Јелић“ пружити велику помоћ у образовању, али и на представљању државе у иностранству.

„Да ли ћу се након студија вратити у БиХ зависи од тога гдје ћу моћи да остварим свој пуни потенцијал, али сматрам да је чак и већа помоћ за државу да неки људи остану у земљи у којој су студирали и да ту развијају пријатељске односе“, рекла је Стајчићева.

Према њеном мишљењу, Републици Српској и БиХ потребно је доста више неформалних позитивних амбасадора који ће представљати спону између своје домовине и државе у којој раде или студирају.

„Тренутно немам понуда за посао, али имам понуда за стажирање, што је дио процеса запослења у Америци“, рекла је Стајчићева.

Студенткиња Економског факултета Универзитета у Бањалуци Јелица Растока, која похађа и Бечки универзитет, каже да ће се након завршетка студија у иностранству вратити, јер сматра да би студенти требало да усавршавају знање у иностранству, а затим га искористе у Српској.

„То радим и због патриотизма, али и зато што је то већи изазов, јер овдје, за разлику од запада, треба више да се трудите“, рекла је Растока.

Студент Пољопривредног факултета Универзитета у Бањалуци Стефан Фешиш сматра да ће ове стипендије представљати добру стимулацију за даљи рад студената и каже да ће након студија остати у Српској, како би допринио развоју пољопривреде.

Извор: СРНА, 22.01.2016.