Потписани уговори са најуспјешнијим стипендистима за 2016/2017.

ugovori fond (5)-1Министар науке и технологије Републике Српске Јасмин Комић потписао је данас, 14. марта 2017. године, уговоре са стипендистима Фонда „Др Милан Јелић“, који ће од Фонда добијати стипендије у академској 2016/2017. години.

Студентима првог циклуса студија на универзитетима у РС односно БиХ додијељене су укупно 84 стипендије у мјесечном износу од 400 КМ за девет мјесеци студија, док је за студенте на иностраним високошколским установама додијељено укупно 59 стипендија. Мјесечни износ стипендије студентима првог циклуса студија на високошколским установама у Македонији, Словенији, Србији, Хрватској или Црној Гори износи 500 КМ, и 800 КМ за студенте који студирају на високошколским установама у иностранству.

Добитници стипендије Фонда „Др Милан Јелић“ у категорији иностраних студената првог циклуса студија за текућу академску годину успјешни су студенти престижних универзитета Yale, Harvard, Purdue, Првог Московског државног медицинског универзитета, Вороњешког државног универзитета, Техничког универзитета у Минхену, као и Универзитета у Бечу.

Студентима другог циклуса студија на домаћим и иностраним универзитетима додијељено је девет годишњих стипендија у износу од по 5.000 КМ, док је студентима трећег циклуса студија додијељено шест годишњих стипендија у износу од по 10.000 КМ.

Добитници стипендија другог и трећег циклуса студија успјешни су студенти чак четири престижна свјетска универзитета као што су Универзитет у Лозани,  Datrtmouth College,  Eberhard Karls Universitat и Норвешког универзитета за науку и технологију.

– Од настанка идеје о додјељивању престижних стипендија „Др Милан Јелић“ додијељено је више од 1.880 стипендија студентима сва три циклуса на домаћим и иностраним универзитетима у вриједности више од 9,2 милиона КМ. У поменутом периоду, студентима првог циклуса студија на домаћим и иностраним универзитетима додијељено је 1667 стипендија и 209 стипендија студентима другог и трећег циклуса. Годишњи грант за додјелу стипендија из Фонда „Др Милан Јелић“ износи 750.000 КМ – рекао је Комић.

Он је рекао да су стипендисти првог, другог и трећег циклуса студија за текућу академску годину аутори 88 радова објављених у различитим категорисаним и међународним часописима и конференцијама, као освајачи награда на међународним и домаћим такмичењима из области умјетности.

– Наредни конкурс за додјелу стипендија студентима другог и трећег циклуса студија за текућу 2016/17 академску годину биће објављен у мају, према којем ће бити додијељено још осам стипендија студентима другог циклуса и пет стипендија студентима трећег циклуса студија – истако је Комић.

Данијел Дојчиновић, студент трећег циклуса студија Филолошког факултета Универзитета у Београду, рекао је да му је велика част и привилегија што је стипендиста Фонда.

– Свакако је похвално што ова фондација, односно фонд, за десет година колико постоји биљежи побољшање. Похвално је да је избјегла све негативне појаве које се нажалост догађају у овом друштву. Драго ми је да је Фонд „Др Милан Јелић“ израстао у респектабилну институцију на коју свакако морамо да будемо поносни – рекао је Дојчиновић, који има пет објављених радова у цјелини у научним тематским зборницима националног значаја, три рада објављена у цјелини у научним тематским зборницима међународног значаја, објављен рад у цјелини у категорисаном научном часопису у земљама бивше СФРЈ и два саопштења са научног скупа републичког значаја објављено у цјелини.