Scholarship and Employment Fair

Sajam 2017Фонд “Др Милан Јелић” активно је учествовао на Сајму стипендија и запошљавања који се одржао 26.04.2017. године у Студентском центру “Никола Тесла” у Бањалуци. Сајам је одржан у оквиру манифестације “Дани студената Универзитета у Бањалуци” и окупио је око 15 излагача међу којима су били Министарство просвјете и културе Републике Српске, Завод за запошљавање, Work and travel experience, стуДент.

Од настанка идеје о додјељивању престижних стипендија „Др Милан Јелић“ (2007. године), студентима првог, другог и трећег циклуса студија из Републике Српске на домаћим и иностраним универзитетима из Фонда „Др Милан Јелић“ додијељено је укупно 1.886 годишњих стипендија у износу већем од 9,2 милиона KМ.

Мјесечни износ стипендије за студенте првог циклуса студија на домаћим универзитетима износи 400,00KМ, док за студенте на универзитетима у Македонији, Словенији, Србији, Хрватској или Црној Гори мјесечна стипендија износи 500,00KМ, а на иностраним универзитетима 800,00KМ мјесечно. Најуспјешнији студенти другог циклуса студија остварују право на годишњу стипендију од 5.000KМ док најуспјешнији студенти трећег циклуса студија право на стипендију од 10.000KМ.

Наредни Конкурс за додјелу стипендија студентима другог и трећег циклуса студија за текућу 2016/2017. академску годину биће објављен у мају мјесецу.

Ректор Универзитета у Бањалуци Милан Матаруга рекао је да је овај сајам изузетно важан за студенте јер могу добити више информација и о међународној мобилности студената, односно одласка на студије других универзитета.

Kоординатор Сајма Марија Пуљаревић истакла је да је ријеч о првом сајму који је организовао Студентски парламент, а на којем студенти могу добити више информација гђе могу конкурисати за посао или праксу.

Водитељ Kлуба за тражење посла у Бироу за запошљавање Бањалука Далибор Жунић истакао је да је на бироу највише економиста, али да се они највише и запошљавају, као и правника, те да су дефицитарна занимања ветеринари, инжењери машинства и електроинжењери.