Stipendista Fonda dobitnik Pupinove nagrade

Stipendista Fonda - dobitnik Pupinove nagradeMinistar nauke i tehnologije prof. dr Jasmin Komić primio je u srijedu, 16. aprila, Aleksandra Pajkanovića, dobitnika Pupinove nagrade Matice srpske za master rad “Kontrola invalidskih kolica pokretima glave”.
Nagrađeni master rad bivšeg studenta Elektrotehničkog fakulteta u Banjaluci dio je projekta koji je u potpunosti finansiralo Ministarstvo nauke i tehnologije. Aleksandar je ujedno i dobitnik jedne od najprestižnijih stipendija u regionu, Fonda dr Milan Jelić, za akademsku 2012/2013. godinu.
– Mladi, ambiciozni ljudi kao što je Aleksandar i uspjesi koji oni postižu najbolji su način promocije nauke, naučnoistraživačkog rada i inovatorstva, ali i cijele Republike Srpske To je ujedno i najjasnija poruka svim mladim ljudima sa idejama i novim projektima da su im vrata Ministarstva nauke i tehnologije otvorena – rekao je Komić.
Pajkanović je naglasio da za dobijanje ugledne nagrade, osim Ministarstvu nauke i tehnologije, duguje zahvalnost i dekanu Elektrotehničkog fakulteta u Banjaluci Branku Dokiću, ali i ovoj visokoškolskoj ustanovi na kojoj je stekao osnove iz struke.
– Ova inovacija je nastala kao pokušaj da se poznavanje elektrotehnike iskoristi za rješavanje nekih od problema u oblasti medicinskih pomagala. Srećan sam zbog nagrade koja mi je pripala jer je to najbolji način da se odužim svima koji su mi pomogli u mom radu – rekao je Pajkanović.
Aleksandar Pajkanović trenutno radi kao istraživač u okviru projekta „Senseiver“, koji finansira Evropska komisija.
– Moj dio posla na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu je projektovanje integrisanih kola za potrebe širokopojasnih primopredajnika. Planiram da ispunim zadatke u okviru svog posla te da paralelno ispolažem ispite na doktorskim studijama kakao bih stekao uslove za prijavu doktorske teze – rekao je Pajkanović.