Peti forum stipendista Fonda

V Forum stipendistaMinistar nauke i tehnologije Republike Srpske Jasmin Komić svečano je danas (4. septembar 2015) otvorio Peti forum stipendista “Dr Milan Jelić” i tom prilikom podsjetio da je u okviru ovog fonda od osnivanja 2007. godine dodijeljeno 1.567 stipendija studentima prvog, drugog i trećeg ciklusa na domaćim i inostranim univerzitetima u ukupnom iznosu od 7,9 miliona KM.
– To predstavlja ozbiljnu investiciju za razvoj mladih i talentovanih za naučno-istraživački rad, umjetnost i inovatorstvo. Nastojanja Republike Srpske idu u smjeru još većeg ulaganja u budućnost s obzirom na to da ostvareni rezultati stipendista pokazuju višestruku opravdanost – istakao je Komić.

On je dodao da Republika Srpska danas ima izgrađenu novu generaciju talenata, generaciju koja je stasavala sa razvojem Republike i generaciju koja je zalog naše sigurne razvojne perspektive.

Pored uglednih gostiju iz političkog, akademskog i privrednog života Republike Srpske, Forumu je prisustvovala i predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović, koja je tradicionalno pozdravile studente, uz čestitke na njihovom uspjehu. Ona je izrazila zadovoljstvo činjenicom da je Republika Srpska institucionalno pomogla stipendistima Fonda “Dr Milan Jelić” u postizanju njihovih rezultata.

– Zadovoljna sam što smo razvili mehanizam, koji nije najbolji i savršen, ali jeste mehanizam da sistemski djelujemo i da budemo dio tog uspjeha – istakla je Cvijanovićeva i napomenula da je jedna stvar postići uspjeh i rezultate, a druga isto tako mnogo važna da se to prepozna i na određeni način podstakne, te da se doprinese unapređenju onoga što su stipendisti postigli.

Prema njenim riječima, napravljena je funkcionalna veza između različitih institucijama, koja nije savršena, ali pomaže da stipendisti nalaze zaposlenje u okviru Srpske u različitim institucijama i privredi, te da su mnogi prepoznati u određenim međunarodnim organizacijama.
– Ovo što radimo zajedno, a stipendisti sa mnogo više napora i sa puno više energije i lične ambicije, jeste, zapravo, ogledalo Srpske i mislim da je to stvar koju treba njegovati u budućem period – istakla je Cvijanovićeva.

Tokom Foruma promovisan je i godišnjak stipendista generacije 2014-2015. godine, kao i ostvareni rezultati stipendista u nauci, umjetnosti i inovatorstvu, a umjetnici-stipendisti Fonda upriličili su prigodan umjetnički program.

U okviru umjetničkog programa nastupili su Lidija Bojinović i Aljoša Šolak, Siniša Ljubojević i Mladen Prodan, stipendisti generacije 20014/2015., kao i David Mastikosa, kompozitor i stipendista Fonda u prethodnoj akademskoj godini.

David Mastikosa, bivši stipendista Fonda – kompozitor, izveo je premijerno u Republici Srpksoj svoju kompoziciju „Unusual thing” za sopran i elektroniku u izvedbi soprana Milice Jeličić.

Lidija Bojinović i Aljoša Šolak, studenti Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci, izveli su kompoziciju „Varijacije u d-molu“, kompozitora Charles de Beriot za violine.

Siniša Ljubojević, student Univerziteta u Kragujevcu, Filološko-umetničkog fakulteta, Odsjeka za muzičku umetnost, izveo je kompoziciju „Barkarola“ u g-molu, kompoziora Sergeja Rahmanjinova na harmonici.

Na kraju umjetničkog programa, prisutne je oduševio Mladen Prodan, stipendista Fonda u tekućoj akademskoj godini – solo pjevač, s kompozicijom „Lemnto di Federico“ („Plač Federika“) iz opere „Arlezijanka“ kompozitora Francesco Chilea, s klavirskom pratnjom prof. Sofija Kovačević.

U radnom dijelu Foruma, stipendisti su imali priliku informisati se o programima i aktivnostima Ministarstva porodice, omladine i sporta od pomoćika ministra za omladinu Branke Malešević. Nakon toga, uslijedila je diskusija na temu unaprijeđenja politike stipendiranja Fonda „Dr Milan Jelić“ sa bivšim i sadašnjim stipendistima a koje će biti uvršetene u narednom periodu prilikom izmjena pravilnika o stipendiranju studenata.

Agendu Foruma možete preuzeti ovdje