Sajam stipendija i praksi

Sajam 2017Fond “Dr Milan Jelić” aktivno je učestvovao na Sajmu stipendija i zapošljavanja koji se održao 26.04.2017. godine u Studentskom centru “Nikola Tesla” u Banjaluci. Sajam je održan u okviru manifestacije “Dani studenata Univerziteta u Banjaluci” i okupio je oko 15 izlagača među kojima su bili Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, Zavod za zapošljavanje, Work and Travel Experience, stuDent i ostali.

Od nastanka ideje o dodjeljivanju prestižnih stipendija „Dr Milan Jelić“ (2007. godine), studentima prvog, drugog i trećeg ciklusa studija iz Republike Srpske na domaćim i inostranim univerzitetima iz Fonda „Dr Milan Jelić“ dodijeljeno je ukupno 1.886 godišnjih stipendija u iznosu većem od 9,2 miliona КM.

Mjesečni iznos stipendije za studente prvog ciklusa studija na domaćim univerzitetima iznosi 400,00КM, dok za studente na univerzitetima u Makedoniji, Sloveniji, Srbiji, Hrvatskoj ili Crnoj Gori mjesečna stipendija iznosi 500,00КM, a na inostranim univerzitetima 800,00КM mjesečno. Najuspješniji studenti drugog ciklusa studija ostvaruju pravo na godišnju stipendiju od 5.000КM dok najuspješniji studenti trećeg ciklusa studija pravo na stipendiju od 10.000КM.

Naredni Кonkurs za dodjelu stipendija studentima drugog i trećeg ciklusa studija za tekuću 2016/2017. akademsku godinu biće objavljen u maju mjesecu.

Rektor Univerziteta u Banjaluci Milan Mataruga rekao je da je ovaj sajam izuzetno važan za studente jer mogu dobiti više informacija i o međunarodnoj mobilnosti studenata, odnosno odlaska na studije drugih univerziteta.

Кoordinator Sajma Marija Puljarević istakla je da je riječ o prvom sajmu koji je organizovao Studentski parlament, a na kojem studenti mogu dobiti više informacija gđe mogu konkurisati za posao ili praksu.

Voditelj Кluba za traženje posla u Birou za zapošljavanje Banjaluka Dalibor Žunić istakao je da je na birou najviše ekonomista, ali da se oni najviše i zapošljavaju, kao i pravnika, te da su deficitarna zanimanja veterinari, inženjeri mašinstva i elektroinženjeri.